Palatoschisis
Palatoschisis, iets waar iedere fokker standaard op zou moeten checken bij geboorte!
Palatoschisis is een abnormale opening in het gehemelte. De oorzaak is het falen van de normale fusie tussen de twee helften van het bot van de bovenkaak, die tijdens de embryonale ontwikkeling naar elkaar toegroeien, wat resulteert in een spleet in het gehemelte en/of de lip. Hierdoor is er sprake van een opening tussen de neus en de mondholte.
Een ver van onze bed show, zo dachten we. tot wij in 2016 ineens twee nestjes in onze schoot geworpen kregen, waarin kittens met deze aandoening geboren werden.
Twee nesten, 4 compleet verschillende bloedlijnen die verenigd werden, en tóch dezelfde aandoeningen. De ouders van deze nesten hebben ons in andere combinaties perfect gezonde kittens gegeven, en nooit meer kittens met een Schisis gegeven. Men (specialistische medici in Gent, Utrecht en Barendrecht) spreekt niet over een erfelijke factor, maar over een speling (of foutje) van de natuur. Een bijzonder geval hiervan is onze Sakae Mirai Fra Jegere Drøm, welke hier ook op de pagina staat met haar foto's. Mira, Zoals wij haar liefkozend noemen, is geboren met een schisis van het zachte verhemelte als het "harde" verhemelte. Op zich uniek, want normaliter betreft een Schisis enkel het "harde" verhemelte.
Waarom Mira zo uniek is? Inmiddels bijna 3 jaar later stampt zij nog altijd gratieloos en met méga karakter door huis! Klein van postuur, en helaas duidelijk zichtbaar hoe de Schisis haar leventje beinvloed heeft, laat zij trots zien hoe met zo'n tochwel zware aandoening tot het volste geleefd kan worden.
Het vaststellen van Palatoschisis is over het algemeen vrij eenvoudig, aangezien het 9 van de 10 keer enkel het harde verhemelte betreft is dit ook door "niet medici" vaststelbaar door het in de bek kijken na geboorte van de kittens. Sinds 2016 is dit iets wat wij tot standaardprotecol hebben verheven tijdens de geboorte van kittens (Navelbreuk, knikstaart en schisischeck bij geboorte). De kans op een schisis van het zachte verhemelte is aanzienlijk kleiner dan die van het harde verhemelte en dus kun je bij afwezigheid van schisis uitgaan van dat dit óók voor het zachte verhemelte geldt
Controle bij geboorte is essentieel, daar vanwege de (gedeeltelijke) afwezigheid van het schot tussen mond en neusholte, kittens niet vacuum kunnen zuigen aan de tepel, en zo dus niet zelfstandig kunnen drinken. Kenmerkend voor deze kittens is het "bellen blazen". Omdat deze kittens niet dat vacuum kunnen creëren, zal de melk teruglopen door de neusholte naar buiten, wat op zijn beurt belletjes creeërt bij de neus.
Het inslapen van kittens met een schisis lijkt vaak wel een standaard-procedure, terwijl het in heel wat gevallen echter wel mogelijk is om zo'n kleintje groot te brengen, en ze een gelukkig leven zonder beperkingen te laten leiden maar er komt natuurlijk wel heel wat bij kijken, want naast de extra zorg, waar heel wat tijd en energie in gaat zitten, moet er vanzelfsprekend ook rekening worden gehouden met het feit dat er op een gegeven moment een operatie moet worden uitgevoerd, en de daarbij horende kosten (specialistenwerk, denk aan gemiddeld E1000,- minimaal).
Uiteraard kan niet elk kitten worden grootgebracht, want door de schisis hebben velen geen of onvoldoende kracht om te zogen bij de moeder, en verder is het vaak zo dat er te weinig voedingsstoffen worden opgenomen in het lichaam omdat er (teveel) melk via de neus terug naar buiten komt, met gewichtsverlies en verzwakking tot gevolg.
Is de zoog-reflex goed, en heeft men een goede techniek gevonden om het kleintje van de dagelijkse hoeveelheid melk te voorzien, dan kan het haalbaar zijn om het diertje met een flesje groot te brengen. De mate van waarschijnlijkheid dat een kitten met schisis flessen lukt, hangt af van de hoeveelheid verhemelte wat "ontbreekt". Lukt dit niet, dan kan er sondevoeding worden gegeven, al is dit uiteraard ook niet zonder risico's. Kittens kunnen zich verslikken, en dit kan dan weer een longontsteking veroorzaken welke dodelijk kan zijn. Een kitten met schisis grootbrengen is daarom ook écht geen vanzelfsprekendheid en ook een hele verantwoordelijkheid..
Onze Mira maakt het dus, zoals eerder gezegd, naar omstandigheden uitstekend. De andere kittens hebben wij helaas niet kunnen "redden". Mira erdoor slepen heeft ons bloed (letterlijk, mira moest tot 17 weken sondevoeding krijgen, en probeer dat maar eens met een katje wat dat niet ziet zitten) zweet en tranen gekost. maar wat zijn we trots.
Graag vertellen wij haar verhaal, en het verhaal van onze andere kittens in detail, wanneer men details zou willen. Qua informatief hebben wij van onze eigen kittens een flinke hoeveelheid documentatie en die delen wij graag, al zijn deze fotos niet voor iedereen geschrikt. Hierom kiezen wij er voor om deze fotos enkel beschikbaar te stellen op verzoek, zodat we niet zomaar mensen hiermee "overvallen". Stuur ons dan ook een mailtje zou je deze fotos en documentatie in willen zien.
Inmiddels is onze Mira op bijna 3 jarige leeftijd, op 30.4.2019 overleden ten gevolgen van een van de vele longontstekingen die zij gehad heeft.